5 redenen om het pintje achterwege te laten na de rit

1 februari 2023

Februari is de maand van Tournée Minérale, ofwel de maand waarin we met z’n allen ons best doen om geen alcohol te drinken.

5 redenen om het pintje achterwege te laten na de rit

Drink jij wel eens een pintje tijdens of na een fietstocht? Dan kan je deze maand misschien toch voor een alcoholvrij alternatief kiezen. Dat biedt immers heel wat voordelen.

1. Minder risico op blessures

Sporten met alcohol in je bloed zorgt voor een slechtere concentratie, een tragere reactiesnelheid en minder goede oog-hand-coördinatie. Zeker wanneer je op de openbare weg fietst, kan je die zaken nochtans goed gebruiken om valpartijen of andere ongevallen te voorkomen. Bovendien vervaagt je pijngrens en gedraag je je roekelozer met een pintje of twee in je systeem, wat het risico op blessures ook weer doet toenemen. Raak je geblesseerd? Dan zal je door de alcohol bovendien trager herstellen.

2. Sneller hersteld na de inspanning

Na de inspanning vormt zich melkzuur in onze spieren. Dit zorgt voor stijfheid en spierpijn. Helaas verhindert het drinken van alcohol dat dit melkzuur in je spieren wordt afgebroken. De lever geraakt danig in de war van de giftige stoffen die hij plots te slikken krijgt, en zal voorrang geven aan de afbraak van alcohol. Geen alcohol, minder stramme spieren dus. Zo kan je weer knallen.

3. Betere hydratatie

Als je sport is het belangrijk om veel te drinken, om uitdroging te voorkomen. Dat is essentieel voor je herstel. Maar met drinken bedoelen we geen biertjes of andere alcoholhoudende dranken: die werken namelijk vochtafdrijvend, je geraakt er dus nog sneller door gedehydrateerd. Met een groter risico op krampen, spierverrekkingen, spierspanningen en letsels tot gevolg.

4. Betere sportprestaties

Laat je de pintjes links liggen en kies je voor een watertje of een sportdrank? Dan zullen je toekomstige prestaties er wel bij varen. Wanneer je je dorst lest met alcohol krijgen je spiercellen immers niet meer voldoende energie om tijdens de rest van de rit hun werk te doen. Je spieren trekken minder goed samen, je bent sneller moe en je uithoudingsvermogen boet erbij in. Niet goed voor de benen, dus.

5. Meer energie

Een van de functies van de lever is om glycogeen uit koolhydraten op te slaan, als energiebron voor je lichaam. Maar geef je je lever alcohol te verwerken, dan verstoor je de verbranding van koolhydraten. Gevolg? Je bloedsuikerspiegel daalt en je sportprestaties gaan erop achteruit. Dan is een alcoholvrij drankje toch een beter idee.


Conclusie? Water is niet alleen voor de vissen – het is ook het beste smeermiddel voor jouw sportlichaam. Probeer deze maand eens de biertjes achterwege te laten en laat ons weten hoe het voelt!

Terug naar overzicht