Back to school? Bike to school!

24 augustus 2023

Zonnige septemberdagen lenen zich perfect om met de fiets naar school te gaan. Is jouw kleuter te groot geworden voor het kinderzitje? Of is je ervaren fietser aan een nieuwe tweewieler toe? Bij de aankoop van een nieuwe fiets zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. We sommen ze even voor je op.

Back to school? Bike to school!

De maat

Zorg ervoor dat je de juiste maat fiets kiest voor je kind. Een te grote of te kleine fiets kan erg oncomfortabel en zelfs ronduit onveilig zijn. De wielmaat wordt uitgedrukt in inches. Let op: niet elk merk biedt elke maat aan. Kijk dus eerst goed wat je nodig hebt, zodat je nadien gericht kan kiezen. De wielmaat is afhankelijk van de lichaamslengte van je kind. 16-inch wielen zijn geschikt voor kleuters van ongeveer 1m05. Is je kind 1m10, zoek dan naar 18-inch wielen. Vanaf 1m15 heb je 20 inch nodig. Een handig geheugensteuntje is dat wielen van 22 inch geschikt zijn voor kinderen van 1m22, vanaf een jaar of 7 dus. Kinderen van 1m30 hebben 24-inch wielen nodig, vanaf 1m45 moet je nog een formaat groter naar 26 inch.

Tip: Koop een fiets niet op de groei! Het kan verleidelijk zijn om een fiets te kopen die nog te groot is, zodat je kind er langer geniet van heeft. Dit is echter geen goed idee: een te grote fiets is niet alleen oncomfortabel, het kan ook gevaarlijk zijn en het zelfvertrouwen van je kind onderuit halen. Je oogappel moet steeds met beide voeten aan de grond kunnen.


Zit-en stuurhoogte

Kinderen groeien snel. Daarom is het belangrijk dat je een fiets kiest met verstelbare zit- en stuurhoogte, zodat je de fiets kan aanpassen aan hun groeispurten. Een goed afgestelde fiets zorgt voor comfort en controle tijdens het rijden. Vraag een van onze medewerkers om het stuur en het zadel van je nieuw stalen ros op de juiste maat in te stellen voor een optimale rijervaring. Kan het zadel niet meer hoger? Dan is het tijd voor de volgende maat.


De remmen

Veiligheid voor alles! Controleer of je kind goed bij de remmen kan en deze ook makkelijk kan indrukken. Zorg er ook voor dat je spruit met beide voeten aan de grond kan om snel tot stilstand te komen als hij of zij een noodstop moet maken.


Het gewicht

Koop een fiets die niet te zwaar is: in verhouding weegt zo’n fiets al snel heel veel voor een kind. Hoe zwaarder de fiets, hoe moeilijker om te hanteren. Een te zware fiets kan vermoeiend zijn en de stabiliteit beïnvloeden.


De stijl

Laat je kind mee bepalen welke fiets het wordt: dat zal een extra stimulans zijn om erop te rijden. We worden toch allemaal liever gezien op een fiets en bijpassende accessoires die we mooi vinden, niet? Bij Aerts Action Bike hebben we voor elk wat wils: van stijlvolle stadsfietsen in trendy kleuren over schattige kinderfietsen, gecombineerd met een goed zichtbare helm of een stoere monsterhelm!

Kom eens langs in de winkel of ontdek ons aanbod op de website.

Terug naar overzicht