Veilig op weg in de donkere maanden

26 oktober 2023

Fietsen in de herfst: 10 tips

Veilig op weg in de donkere maanden

De herfst is een heerlijk seizoen om te fietsen. De prachtige kleuren, zonnige dagen, verkoelende briesjes, … Er is geen reden om je fiets nu al op stal te zetten. Ga je in de herfst op pad, denk er dan aan dat de dagen korter worden, en het weer nóg onvoorspelbaarder. Een goede voorbereiding is cruciaal om als je de weg op gaat tijdens de donkere maanden. Hieronder geven we 10 tips die je veilig op weg helpen!


#1 Verlichting is essentieel

Ook als je niet van plan bent om voor zonsopgang of na zonsondergang de weg op te gaan, zorg toch maar voor een goede verlichtingsset. Zware bewolking of mist kan er immers voor zorgen dat je een pak minder zichtbaar bent dan je had voorzien. Kies voor ledlampjes, die zijn helderder en energiezuiniger. Controleer regelmatig de batterijen of laad je lampjes op om ervoor te zorgen dat ze altijd goed werken.

Onze merken


#2 Vergeet je reflectoren niet

Naast verlichting moet je fiets ook voorzien zijn van reflectoren. Deze kunnen ervoor zorgen dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers, zelfs als je verlichting uitvalt. Zorg ervoor dat je reflectoren op de voor- en achterwielen, pedalen, en op je kleding of rugzak hebt. Better safe than sorry!


#3 Draag felle kledij

Een zwart wielerpakje kan er dan wel stijlvol uitzien, het doet niets voor je zichtbaarheid op de weg. Kies tijdens de donkere maanden dus voor felgekleurde of reflecterende kleding, kleding met ingebouwde reflecterende strips, of draag een fluohesje over je normale kleding.

Meer info


#4 Tijd voor een onderhoud

Bladeren op de weg, regen of aanvriezende mist kunnen het wegdek erg glad maken. Het is nu dus belangrijker dan ooit om je fiets te laten nakijken, of dat zelf te doen als je kan. Controleer of er nog genoeg profiel op je banden zit en of je remblokjes nog niet te veel afgesleten zijn, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan in een noodremsituatie.

Plan hier je onderhoud


#5 Draag laagjes

Het kan zijn dat het zonnetje volop schijnt als je vertrekt, maar dat kan zomaar omslaan. Of je vertrekt op een koele ochtend, en voor je het weet zweet je je te pletter. De gouden tip? Draag laagjes die je makkelijk aan en uit kan trekken en op kan bergen. Denk zeker aan een wind- en waterdicht fietsjack, handschoenen en waterdichte overschoenen om jezelf warm en droog te houden.


#6 Pas je rijgedrag aan Donker

Glad? Je bent niet alleen minder goed zichtbaar voor automobilisten, jullie zullen allebei ook minder snel tot stilstand kunnen komen. Fiets dus defensief en voorspelbaar. Ga sowieso niet te hard door de bochten, want door het vochtige weer kan het glad zijn, om nog te zwijgen van takken en bladeren op de weg!


#7 Draag een helm

Deze is echt een open deur, maar we trappen ‘m toch nog graag eens in. Een fietshelm is altijd belangrijk om je te beschermen tegen hoofdletsels bij een val. En aangezien de kans op een ongeval toeneemt als het glad en donker is, is een fietshelm in de herfst en winter absoluut een must.

Onze merken


#8 Neem een telefoon en identificatie mee

Ook al neem je alle voorzorgen, toch kan er nog steeds iets misgaan. Zorg daarom dat je je gsm en een identificatiebewijs mee hebt als je gaat fietsen. Laat ook steeds iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je zeker verwacht thuis te zijn. Met de app 112 BE van de politie kan je trouwens ook meteen je locatie doorgeven aan de nooddiensten, wat tijdswinst kan opleveren in een noodsituatie.


#9 Pas je zadel aan

Wist je dat de stand van je zadel een verschil kan maken in de herfst? In deze tijd van het jaar zet je je zadel best een beetje lager, zodat je makkelijker met je voeten aan de grond kan. Zo kan je vlugger tot stilstand komen en snel afstappen indien nodig.


#10 Denk aan spatborden

Als het regent, komt de nattigheid niet alleen van boven. Opspattend water kan ook van onderaf een aanslag plegen op je kledij. Naast de hierboven vermelde waterdichte overschoenen zijn ook spatborden een goed idee om je te beschermen tegen het water dat van onder komt, om zo langer warm en droog te blijven.


Terug naar overzicht